Klantenservice +31 (0)475 48 19 12

Bestrating tips

Adviezen voor het leggen van een terras of padDe volgende praktische tips kunnen er wellicht voor zorgen dat uw aangelegde bestrating er de komende jaren nog even mooi bij ligt.

Eerst ontwerpen
Maak eerst een ontwerp en teken dit op schaal uit. Let hierbij op deuren, regenpijpen, afvoerputjes, e.d.

Minimale afmetingen
Bij het ontwerpen moet u rekening houden met de afmetingen van uw terras, pad of oprit. Iedere bestrating heeft bepaalde minimale afmetingen. Voor een terras heeft u bijvoorbeeld 3 x 4 meter nodig. Voor een parkeerplaatsje of speelruimte voor de kinderen heeft u meer ruimte nodig.

Het zandbed
Het zandbed onder de stenen moet minimaal 10 à 15 cm dik zijn. Bij een klei ondergrond moet dit 20 cm zijn en bij een oprit moet dit 25 cm zijn. Het zandbed legt u in verband met de afwatering 'op afschot'. Om bij klinkerbestrating de stevigheid van de ondergrond te vergroten, kunt u een laag korrelmix aanbrengen of een laagje droog cement over de ondergrond uitstrooien. Hark dit enkele centimeters diep in de ondergrond en verdicht het zandbed door het aan te stampen. Gebruik hierbij geen water want dan is het cement al hard voordat de bestrating is gelegd.

Tip
Betonproducten worden vervaardigd met cement, zand, mineralen, grind en water. Cement kan een chemische reactie aangaan met water. Hierdoor wordt vrije kalk gevormd die - na droging - zichtbaar wordt en zich afzet aan de oppervlakte van de steen. Deze witte uitslag zal na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Daarom het straatwerk nooit aftrillen als het nat is.